HVT/VAT kansainvälinen jakso U20 jääkiekon MM kisoissa Göteborgissa

MM-kisojen pääareena Scandinavium

  Tänä vuonna joululomat olivat sekä lyhyemmät että pidemmät. Joulun vietto katkesi melko pikaisesti 26.12, kun 12 päivän matka U20 jääkiekon MM-kisoihin Göteborgiin starttasi. Tiedossa oli tuhti annos jääkiekkoa maailman terävimmältä huipulta, kun maailman parhaat nuoret lupaukset kisaavat maailmanmestaruudesta. Opiskelen siis Vierumäen urheiluopistolla Huippuvalmentaja/valmentajan ammattitutkintoa ja tämä matka oli osa opintoja. Matkaan lähti yhteensä 10 valmentajaa ympäri Suomea sekä opettaja Vierumäeltä ja valmennustoiminnan kehityspäällikkö jääkiekkoliitosta. Tällä ryhmällä olisimme tiivisti yhdessä seuraavat 12 päivää. 

26.-27.12

Kisat alkoivat jo heti meidän matkustuspäivänä Suomi-Kanada pelillä ja meidän lentoaikatauluistamme johtuen muuta ohjelmaa ei tuolle päivälle oltu merkattu. Lentomme lähti Helsinki-Vantaalta 12.20, joten kentälle ei tarvinnut lähteä kovinkaan aikaisin. Tapasin muut kurssilaiset lentokentällä ja pääsimme matkaan ilman myöhästymisiä tai muita ongelmia. Perillä kävimme tiputtamassa laukkumme hotellille ja kiiruhdimme ensimmäiseen peliin. Kanada voitti pelin 5-2 ja olimme pettyneitä Suomen starttiin turnauksessa. 


Pelin jälkeen lähdimme etsimään ravintolaa, johon pääsisimme syömään. Tämä osoittautuikin melko haastavaksi. Göteborg on iso kaupunki ja nyt kisojen aikaan väkeä oli keskustan alueella vielä enemmän. Lähes jokaiseen ravintolaan tarvittiin pöytävaraus emmekä olleet tietenkään tällaiseen varautuneet. Vapaan päydän löytäminen 10 hengelle oli koko reissun haastavin osuus. 

Matkan aikana meillä oli aamuisin study circle hetkiä Vierumäen ja Jääkiekkoliiton edustajien vetämänä. Näiden tarkoituksena oli, että purkaisimme edellisen päivän opittuja asioita ja hyödyntää näitä asioita opiskeluissaan. Aloitimme siis toisen aamun Study circlellä ja kävimme läpi edellisen päivän Suomi-Kanada ottelun tilastoja. Tämän jälkeen suuntasimme lähes suoraan jäähallille seuraamaan Suomi-Saksa ja Kanada-Latvia pelejä. Pelejä seuratessa menikin loppupäivä eikä niiden välissä ehditty juuri muuta kuin käydä syömässä. 

 28.12

Kolmantena päivänä suuntasimme heti aamusta kisojen toiselle areenalle Frölundaborgiin. Tälle päivälle oli suunniteltu vierailu Göteborgilaiseen jääkiekkoseuraan Frölunda Hockey:n. Pääsimme seuraamaan sen U20 ja U18 joukkueen harjoituksia sekä jäällä että salilla. Ennakkoon tämä oli mielestäni mielenkiintoisin yksittäinen päivä matkalla ja se täytti odotukseni. U20 joukkueen valmentaja Martin Dahlin otti meidät hallilla vastaan, esitteli tiloja ja siirryimme sen jälkeen katsomaan hänen joukkueensa harjoituksia. Joukkueen työnteko ja määrätietoisuus tekivät minuun ison vaikutuksen. Joukkueellinen pelaajia ja valmentajia on juuri palannut joulutauolta harjoittelemaan ja jokainen jaksaa painaa kaksi jääharjoitusta ja tiukan fysiikkaharjoituksen täysillä. Tämä on toki normaalia myös Suomessa mutta silti joukkueen toiminta teki suuren vaikutuksen. Harjoitusten välissä kävimme lounaalla jäähallin läheisessä ravintolassa ja lounaan ohessa meillä oli mahdollisuus keskustella Martinin kanssa heidän seura- sekä joukkuetoiminnastaan. Ruotsalainen seurasysteemi ja harjoittelukulttuuri eroavat jonkun verran suomalaisesta ja koenkin että tästä vierailusta ja keskusteluista valmentajien kanssa sain eniten omaan arkeeni. Minulla on muistiinpanoja esimerkiksi tästä päivästä useassa paikassa. Ennen hotellille paluuta katsoimme Sveitsi-USA ottelun Frölundaborgin hallissa ja jo tässä vaiheessa oli helppo sanoa että USA:n joukkue tulee olemaan finaalissa. He lunastivat tämän ja voittivat lopulta koko turnauksen. 
Martin Dahlin jakaa joukkueensa arvomaailmaa lounaan ohessa


Frölunda U20 harjoittelemassa


29.-30.12

Seuraavat pari päivää menivät suhteellisen tutun kaavan mukaan. Aamulla kokoonnuimme study circlessä purkamaan edellisen päivän oppeja ja iltapäivät/illat olimme katsomassa pelejä. Perjantaina yritimme löytää Suomi-Latvia ottelun lisäksi illalla pelattavaan Ruotsi-Kanada peliin lippuja onnistumatta tässä. Muutamalle onnekkaalle sellaiset löytyivät ja he pääsivät nauttimaan yhdestä parhaista tunnelmista kisoissa. Scandinaviumiin mahtuu katsojia yli 11000 ja peli oli luonnollisesti loppuunmyyty. Vaikka katsomot olivat ruotsalaisia täynnä olivat paikalle saapuneet noin 4000 kanadalaisfania pitäneet myös hyvää tunnelmaa yllä. Itse tyydyin katsomaan peliä hotellilla televisiosta.


Vuodenvaihde

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen vuoden vaihtuessa ulkomailla. Eli tämäkin oli uusi kokemus. Ennen uudenvuoden juhlintaa näimme, kun Suomi hiljensi ruotsalaiskannattajat rangasituslaukauskisassa Jani Nymanin maalilla. Tosin eivät kotijoukkueen kannattajat täysin hiljaa olleet vaan buuasivat suomalaiset tappion jälkeen kaukalosta ulos. Pelin jälkeen suuntasimme syömään ja juhlimaan uuden vuoden vaihtumista. Oli kivaa olla vaihtamassa vuotta tässä porukassa ja tähän mennessä olimme jo ehtineet hitsautua hyvin yhteen. Jännä miten lyhyessä ajassa melko tuntemattomat ihmiset alkavat muodostamaan yhtenäistä porukkaa ja viihtyvät yhdessä. 

Uudenvuoden päivä oli meille vapaa ohjelmasta ja se kuluikin melko pitkälti korttia pelaamalla. Kävin illalla hieman tutustumassa ympäristöön missä asuimme. Hotellimme oli Göteborgin päärautatieasemaa vastapäätä ja alue oli yleisesti kaupungin vilkkainta kauppa aluetta. Hotellin vieressä oli kaupungin suurin kauppakeskus Nordstan ja sivukujilla kävellessä löysin monta mielentkiintoista kauppaa. Ostin itselleni myös luettavaa Adlibriksen kirjakaupasta. Tuon kokoluokan kirjakauppaa ja pöytiä täynnä kirjoja en olekaan aiemmin nähnyt. 














International hockey convention 3.-5.1

Matkan kolme viimeistä päivää osallistuimme Ruotsin jääkiekkoliiton järjestämään kolmipäiväiseen valmentajaseminaariin. Seminaarin teemana oli Learning for better hockey tomorrow. Olen osallistunut parina viime keväänä aikuisten MM-kisoissa järjestettyihin seminaareihin ja odotin kovasti myös tämän tapahtuman antia. Kolmen päivän aikana kuulisimme yhteensä 10 esitystä siitä miltä jääkiekon tulevaisuus näyttää. Lisäksi seminaaripakettiin kuului liput kahteen semifinaaliotteluun sekä pronssi ja loppuotteluun. 



Täytyy myöntää että seminaarin sisältö ja puhujat eivät olleet niin hyviä kuin uskoin ja mitä olen nähnyt aiemmissa seminaareissa. Aiheet ja teema itsessään ovat mielenkiintoisia mutta tällä kertaa osa esiintyjistä ei vakuuttanut. Mielenkiintoisimmat esitykset olivat ehdottomasti Suomen A-maajoukkueen valmentajalla Mikko Mannerilla, Ruotsin A-maajoukkueen päävalmentajalla Sam Hallamilla ja USA Hockey:n Director of coach development Ken Martellilla. Manner ja Hallam puhuivat omien joukkueidensa toiminnasta ja valmennusfilosofiastaan. Lunnollisesti valmentajaa kiinnostaa valmentajien tarinat ja näkemykset siitä miten peliä voi pelata. Ken Martellin esityksestä sen sijaan saaneeni eniten uutta ja hyödyllistä tietoa siihen miten voin kehittää omaa toimintaani ja päivittäistä  työskentelyä sekä pelaajien että valmentajien kanssa. Yksi tärkeä nosto seminaarista on, miten pystyn luomaan arjessa pelaajille sellaisen harjoitusympäristön, jossa he joutuvat soveltamaan oppimiaan lajitekniikoita ja pelitaktiikoita pelikontekstissa. Koska loppupelissä siitähän itse pelissä on kyse. Toinen nosto on luoda omalle joukkueelle helposti ymmärrettäviä periaatteita, joiden mukaan pelaajat pystyisivät ennakoimaan mitä pelissä seuraavaksi tulee tapahtumaan. 

Kirsikkana kakun päällä pääsimme seuraamaan USA:n ja Ruotsin välistä MM finaalia, jonka Amerikkalaiset voittivat. Tuon ja kahden muun USA pelin nähneenä on helppo todeta että oikea joukkue ja maailman parhaat U20 pelaajat voittivat mestaruuden. USA:n pelaajien taitavuus ja nopeus ovat jotain sellaista mitä joutuu hetken sulattelemaan. Omaan arkeen on mukava palata mutta kontrasti huippukiekosta lasten ja nuorten liikuntaan on varsin suuri ja vaatii tiettyä malttia. Matka oli varsin opettavainen ja nyt on aika ottaa uudet opit käyttöön. 

Ruotsalaisyleisö on valmiina finaaliotteluun


Kommentit